Így változtak az online számla adatszolgáltatási kötelezettségeink áprilistól

számlázás

A büntetéseket elkerülendő, mindenkinek, aki az Áfa tv. számlázási szabályai alá eső számlát állít ki, módosít vagy érvénytelenít, legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnia kell az Online Számla rendszerben

A 2007. évi CXXVII., az általános forgalmi adóról szóló törvény 10. mellékletében foglaltaknak megfelelően véget ért a szankciómentes időszak az e-számlákra való átállás, és az azokat érintő adatszolgáltatás kapcsán. A papíralapú számláktól való, egyre határozottabb eltávolodás mostanra sok vállalkozó életét tette egyszerűbbé, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok akár elektronikus számlaként is funkcionálhatnak, miközben a gazdaság további fehéredését és az adatvédelmet is segítik az új előírások. 

A magánszemélyek és külföldi vállalkozások részére kiállított számlák 2021. január 4. óta adatszolgáltatási kötelezettséget vonnak maguk után; a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra való átállásra 3 hónapot adott az adóhivatal, ami március 31-én ért véget. Ugyanakkor megszűnt az Online Számla rendszerben a 2.0-s XSD verzió szerinti számlaadat-szolgáltatás lehetősége – április 1-jétől kizárólag a 3.0-s XSD verzió szerinti adatszolgáltatásra van lehetőség. 

Az Online Számla rendszer a gyakorlatban

Áprilisban már nem mentesülnek a mulasztási bírság alól, akik nem, vagy nem megfelelő formában továbbítják az adóhivatal részére a számláikat érintő, a törvény hatálya alá eső adatokat. A büntetéseket elkerülendő, mindenkinek, aki az Áfa tv. számlázási szabályai alá eső számlát állít ki, módosít vagy érvénytelenít, legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnia kell az Online Számla rendszerben” – hívja fel a figyelmet Dr. Bákonyi László adójogi szakértő. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az új rendszerbe beérkező adatok alapján úgy értékelt a napokban: a vállalkozásokat többségében felkészülten érte az átállás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázóprogramja is ezt a célt szolgálja; az okostelefonról is használható, Android és iOS keretrendszerekben is működő Online Számlázóval egyszerű és automatizálható az adatszolgáltatási kötelezettség. 

Az adózók természetesen nem kötelesek az Online Számlázót használni: a saját számlázó programjuk és a kézi (számlatömbös) számlázás a jövőben is rendelkezésükre áll, utóbbi esetében azonban utólag, az adatokat ismételten, csak ezúttal elektronikusan megadva kell azokat a NAV rendszerében rögzíteniük. Ha az áthárított adó nem éri el az 500 ezer forintot, úgy erre a kézi számla kiállítását követő négy naptári napon belül van lehetőségük, az 500 ezer forintot elérő vagy meghaladó összeg esetén pedig a számlaadat-szolgáltatást a számla kiállítását követő naptári napon belül kell teljesíteni. 

Kevesebb manuális munka, kevesebb hiba 

Az áfaösszegtől független adatszolgáltatás nyári bevezetését követően sok, kézi számlát használó vállalkozás a régi, jól bevált módszernél maradva kiállította a papíralapú számlát, majd ezt elektronikusan is rögzítette a NAV online rendszerében, tulajdonképpen dupla munkát generálva ezzel magának” – mondja Dr. Bákonyi László. 

Mostanra viszont, hogy már minden belföldi és külföldi magánszemélynek és vállalkozásnak kiállított bizonylatról kötelező adatot szolgáltatni, a manuális feladatokat – és az ebben rejlő, óhatatlanul felmerülő hibák lehetőségét – mindenki igyekszik minimalizálni. A jelentési folyamatot automatizáló, NAV által biztosított, vagy azzal összeköthető rendszerekkel ezért a többség megismerkedett, a számlaforgalom pedig a NAV számára is láthatóbbá és követhetőbbé vált. 

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy az online számlaadat-szolgáltatásban szerepeltetendő adatok köre is megváltozott az idei év elején; meg kell adni többek közt, ha az ügylet az Áfa tv. területi hatályán kívül esik (ha annak teljesítési helye nem belföldön van), ha az ügylet az Áfa tv. 11. vagy 14. §-a alapján, ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak minősül, és ha ezeket az adóalany tőle eltérő személy, szervezet részére teljesíti, illetve fel kell tüntetni az adó alapjának meghatározásakor használt pénznemet is (külföldi pénznem esetén az adóalap forintra átszámításához alkalmazott árfolyammal, valamint számlázó programmal kiállított számla esetében a forintra átszámított adatokkal együtt). 

A fenti szabályok alól csak azok, a távolról is nyújtható szolgáltatásokat igazoló bizonylatok mentesülnek, amely szolgáltatások után az adóbevallási és fizetési kötelezettségét az adóalany az egyablakos (MOSS) rendszerben teljesíti; a piac többi szereplőjét érezhetően nem érték váratlanul ezek a változások, sőt, sok vállalkozó számára kifejezetten ösztönzően hatottak az adminisztrációhoz köthető feladataik optimalizálásában.

Forrás: https://www.onadozo.hu/hirek/igy-valtoztak-az-online-szamla-adatszolgaltatasi-kotelezettsegeink-aprilistol-10558

Fotó: Pexels